2
1 Terug naar start pagina Nieuws Activiteiten Contact
In Nederland blijf je buitenlander


      Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 1 juli de wijziging van de sanctieregeling Iran 2007 bekendgemaakt. Hierin staan maatregelen die ervoor moeten zorgen dat Iran geen kennis en technologie tot zijn beschikking krijgt die tot de ontwikkeling van een atoombom kunnen leiden. Iraniërs in Nederland mogen voortaan niet meer deelnemen in studies die direct of indirect te gebruiken zijn in nucleaire technologie. Het betreft voor het eerst ook Nederlanders met een dubbel paspoort. Ons land loopt hiermee voorop in de wereld. En daar ben ik niet trots op. Zelfs in Amerika geldt geen enkele belemmering voor Iraniërs, laat staan voor Amerikanen met een Iraans paspoort.

       Was het vroeger een uitsmijter die mijn zoon vanwege zijn uiterlijk de toegang tot de disco weigerde, nu is het onze regering die hem de toegang tot onderwijs blokkeert. Hij is niet Nederlander genoeg om mee te mogen doen. De boodschap is: eenmaal als buitenlander naar Nederland gekomen, of hier als allochtoon geboren, je blijft altijd buitenlander. Ook al heb je een Nederlands paspoort, je bent geen echte Nederlander.

       In deze regeling staat verder dat er in Nederland veel personen met een dubbele nationaliteit wonen en werken en in dergelijke gevallen is het niet zonder meer aannemelijk dat de Iraanse overheid van hun kennis profiteert. Dat is discriminerend en beledigend. Er wordt niet over Nederlanders gesproken maar over bepaalde groepen met een dubbele nationaliteit. Geïmpliceerd wordt dat deze mensen niet te vertrouwen zijn. Zo plaats je een deel van de Nederlanders in een slecht daglicht. Terwijl ik dit schrijf hoop ik dat het een kwade droom is.

       Ik betwijfel of onze regering beseft wat dit werkelijk betekent. Een bepaalde groep is bij voorbaat haar recht om bepaalde studies te volgen ontnomen maar mag bij ontheffing eventueel nog wel deze studies volgen. In de praktijk betekent het ook dat vele Nederlandse wetenschappers met een tweede paspoort die in hun instituut al jaren op het hoogste niveau voor ons onderzoek doen in hun wetenschappelijke vrijheid beperkt worden. Zij worden als potentieel gevaar aangemerkt, terwijl Nederlandse Iraniërs volgens officiële onderzoeken (CBS 2-10-2006) het meest succesvol en het meest geïntegreerd in de samenleving zijn. Blijkbaar biedt het Nederlandse paspoort geen bescherming en is integratie niet voldoende om betrouwbaar te zijn. Ik vind dit echt heel schokkend.
Het Financieele Dagblad
12 juli 2008

1

              

      Dit besluit heeft vergaande consequenties. De overheid zet automatisch ook de discussie over het dubbele paspoort weer op de agenda. En het is wel héél opmerkelijk dat dit gebeurt in het zomerreces. We hebben in het parlement en de regering politici met een dubbel paspoort. Mag minister Aboutaleb straks zijn werk nog doen als er spanningen zijn tussen Nederland en Marokko? Of staatssecretaris Albayrak, als er in Turkije een islamitische staat komt? Ze hebben immers toegang tot staatsgeheimen. Hoe zit het straks met de staatsveiligheid rond bijvoorbeeld Nederlandse Pakistani of Indonesiërs? En zijn er geen autochtone Nederlanders met terroristische ideeën? Of mensen die gewoon voor geld geheimen zullen verkopen? Volgens mij moet ieder individu die toegang heeft tot staatsgeheimen en gevoelige technologie en kennis grondig gecontroleerd worden. Daar hoeven we toch niet geformaliseerde discriminatie voor in te voeren.

       Wat ben ik naïef geweest te denken dat legaal leven in Nederland, de taal leren, de hele procedure van naturalisatie doorlopen, studeren, werken en uiteindelijk een Koninklijk Besluit dat ik genaturaliseerd ben, voldoende was om mezelf Nederlander te beschouwen. Ik was in de waan dat de Nederlandse wet mij zal beschermen en dat ik me in alle hoeken van de wereld veilig kan voelen en mijn land voor mijn rechten opkomt. Maar nu stelt onze minister dat ik een bepaald soort Nederlander ben die niet zonder meer te vertrouwen is.

       Ik zou graag aan al mijn landgenoten willen vragen om hier goed bij stil te staan. Dit is voor niemand te accepteren.

    
                             

Navid Otaredian is directeur van Advexis en verbonden aan managementcentrum De Baak.