Macro-economische ontwikkelingen zijn voor iedere ondernemer belangrijke achtergrondkennis. Ik probeer de analyses te volgen en te begrijpen wat deskundigen voorspellen. Dat er bijna geen twee analyses op elkaar lijken, vind ik prikkelend.
Ik zou het zelfs eng vinden als alles eenduidig gedefinieerd was. Alsof wij daar dan geen invloed op hebben. Wat alle analyses wel met elkaar gemeen hebben, is dat de wereld heel snel verandert. De gevolgen van de globalisering reiken veel verder dan we nu denken. Rijzende economische machten in het Oosten groeien in moordend tempo en de gevolgen worden voor ons steeds beter zichtbaar en voelbaar.
Omgaan met de snel veranderende wereld is niet makkelijk en rationeel gezien niet altijd logisch. Wat mij opvalt is dat veel mensen wel verandering willen zolang ze zélf maar hetzelfde mogen blijven doen. En ook het liefst op dezelfde manier. Dat is helaas niet meer mogelijk.
Was vroeger een baan voor het leven de norm, tegenwoordig is dat een uitzondering. We denken aan onze eigen ontwikkeling en zoeken een werkgever die daaraan kan bijdragen. Bedrijf en werknemer zijn beide bezig met hun ontwikkeling en gaan samen zolang het voor beide winstgevend is. Om me heen zie ik steeds meer mensen voor korte of lange tijd in het buitenland werken.
Ging je vroeger na het afstuderen werken in de richting waarin je gestudeerd had, tegenwoordig is een studie meer een algemene startkwalificatie. Hoe een carrière zich vervolgens ontwikkelt, is een spannende reis waar men zelf veel aan kan bijsturen. Flexibiliteit, communicatief vermogen en creativiteit zijn de toverwoorden. En het mooie is, dat valt te leren.
Een van de helderste adviezen hoorde ik een tijdje geleden bij een lezing van een economiedocent bij het Economen Forum. Het ging over de crisis in de bankwereld en hoe die zich in de toekomst zal ontwikkelen. Op de vraag hoe we ons het beste op de toekomst kunnen voorbereiden gaf de professor als antwoord: 'Ik zou Chinees of Indiaas leren. Wie weet moeten we binnenkort daar allemaal gaan werken.'
|
Het Financieele Dagblad
6 september 2008 |
|
Een veranderende wereld vergt een veranderende houding. Ik heb geleerd om te proberen de zaken in perspectief te zien. Het liefst in meerdere perspectieven. Willen we openstaan voor de veranderende wereld, dan moeten we accepteren dat er ook andere normen zijn. Vroeger konden we eisen opleggen aan mensen die hier wilden werken. Maar de tijd is voorbij dat we alles en iedereen naar onze normen kunnen modelleren. De werkelijkheid van vandaag bewijst dat we dat heel snel moeten vergeten. Anders zitten we straks zonder arbeidskrachten uit het buitenland.
De volgende stap is dat we ons moeten voorbereiden op werken in het buitenland. Zou ik vroeger genoegen nemen met een training 'omgaan met cultuurverschillen', nu heb ik behoefte aan een training 'omgaan met veranderingen'. Het enige wat zeker is, is de onzekerheid. Het is een kwestie van beseffen, accepteren en daarmee om leren gaan. In dezen valt er niks te kiezen.
Deze dynamische wereld ervaar ik dan ook niet als bedreigend. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik jaren hetzelfde werk doe. Ik zie om mij heen steeds meer mensen die af en toe heimwee hebben naar de rust en zekerheden van pak 'm beet tien jaar geleden, maar de uitdagingen en dynamiek van de nieuwe wereld niet willen missen.
Laatst hoorde ik op de radio over een promotieonderzoek dat stelt dat hoe meer uitdagingen je opzoekt, hoe beter je voorbereid bent op de veranderende wereld. En af en toe bewust nadenken over je werk en leven, kan ook geen kwaad. Het is een teken dat je je grenzen opzoekt. Ik dein mee op de dynamiek, heb het gevoel dat ik niet alles onder controle heb, maar wel dat ik meestuur aan mijn eigen leven.
" Navid Otaredian is directeur van AdveXis en verbonden aan managementcentrum De Baak"
|